
OBRÁCENÝ HRUŠKOVÝ KOLÁČ

Ne každý nabídne svým dětem chřest. Chřest je poměrně drahá záležitost, co když to nebudou jíst? Já jsem to riskla. Pojistila jsem si to. Těstoviny přeci miluje každé dítě. A tak jsem uvařila chřestovou omáčku na těstoviny. A světe div se, vyšlo to. Skvělá chřestová omáčka na těstoviny pro moje holky slavila úspěch. Pokračování textu Chřestová omáčka na těstoviny
Když dozrává chřest, není na co čekat. Jeho sezóna je krátká a musí se tedy plně využít. My máme tu výhodu, že se pěstuje hned za naší obcí a tak si můžeme pochutnat opravdu na lokální produkci. Miluji chřestovou polévku, chřestovou omáčku na těstoviny. Dnes jsem se ale pustila do chřestového rizota podlitého bílým vínem. Pokračování textu Chřestové rizoto
Vždy když se po zimě těším na jaro, je jedním z důvodů i pravidelný rodinný výlet spojený se sbíráním medvědího česneku. Miluji jeho vůni a chuť, dokonale dochutí jakýkoli pokrm. Ale jak si uchovat tuto pochoutku mimo jeho období růstu? Pesto je na to skvělé. Dokáže totiž uchovat všechny cenné látky medvědího česneku až na půl roku. Pokračování textu Pesto z medvědího česneku
Jistě také máte v živé paměti, že vaše babička pekla ty nejlepší koláče, buchty, bábovky atd. A hned jak si na to vzpomenete, vnímáte tu chuť a vůni právě upečené dobroty. Stejně tak jsem to měla s tímto vynikajícím koláčem, který v podtitulku nesl text: Tento koláč si zkrátka zapamatujete, protože je hodně dobrý. A měli pravdu.
Recept jsem si mírně poupravila, ale jeho dokonalost zůstala zachována. Pokračování textu Švestkový koláč jako od babičky
Müsli tyčinky – skvělá rychlá svačinka na cesty, do kabelky i do školy. V běžných obchodech jsou však v mnohých případech plné glukózo-fruktózového či jiného sirupu a již je nelze vnímat, jako zdraví prospěšnou svačinku. Zkuste si doma vyrobit své vlastní tyčinky, které budou obsahovat pouze to, co vy chcete a v množství, které vám vyhovuje.
A jak děláme domácí müsli tyčinky u nás doma? Je to velmi jednoduché Pokračování textu Domácí müsli tyčinky
Dýně je chutná zelenina, která kraluje u nás v kuchyni po celou zimu. Tentokrát s vámi chci sdílet chutné rizoto, které se hodí i pro naše nejmenší. Je lehce stravitelné a přitom dokonale výživné. Pro chlapy, lze celý pokrm dochutit chilly a přidat navíc kousky masa.
Já jsem na fotce ještě navíc přidala pórek a mrkev. Pokud ho chcete mít ale jemné a hladké, udělejte ho přesně podle níže uvedeného návodu.
Miluji červenou řepu a zvlášť v zimě. Je cenově dostupná po celé zimní období a dá se z ní uvařit téměř cokoli. Od zapečené přílohy k masu, přes saláty, pomazánky až po sladké dezerty. Dnes bych ráda sdílela můj recept na slaný koláč. Mám ráda, když si můžu dát připravené jídlo předem do trouby a naprogramovat večeři na konkrétní čas, zvláště o víkendu, když se vracíme z výletu hladoví a chceme hned něco jíst 🙂
Jednoduchý recept, který můžete variovat dle své chuti. Pokračování textu Slaný koláč z červené řepy
Protože se u nás oslava narozenin neobejde bez dalších dětských gratulantů a dnes není výjimečné, že některé z pozvaných dětí může mít alergii na lepek či dokonce trpět celiakií, peču vždy raději bezlepkový dort, aby tyto děti neměly pocit, že musí vždy mít něco jiného než ostatní. Pokud chcete dort lepkový není problém, použít třeba špaldovou mouku. Pokračování textu Bezlepkový patrový dort
První narozeniny vašeho drobečka jsou vždy velkou událostí, na kterou netrpělivě čeká celá rodina. Většina maminek chce první dort upéct sama a tak je to podle mne správně. Jen máma dobře ví, co je její drobeček schopen strávit, co by mu nemuselo udělat dobře a naopak co mu nejvíce chutná. Nebojte se toho a pokud hledáte inspiraci přečtěte si můj článek nebo si rozklikněte recept . Pokračování textu Dortík k 1. narozeninám
Dýňovou polévku dnes zná každý. Najdete ji v každém podzimním čísle časopisu. Jak ji děláme u nás doma, aby byla výživově hodnotná, sytá a přitom jemná? Základem je vývar, já používám zeleninový. Skvělým zdrojem minerálů snadno vstřebatelných pro naše tělo jsou mořské řasy. Vždy když vařím polévku, kterou na závěr mixuju, vařím v ní i kousek řasy. Dýňovou polévku zahušťuji pomocí červené loupané čočky. Pokračování textu Dýňová polévka plná živin
Miluji rizota. Existuje totiž nespočet možností – s masem, se smetanou, s různými bylinkami. Jedno mají vždy společné – rýže a hóóódně zeleniny. Když vařím rizoto mám vždy otevřenou fantazii. A hlavně další velké plus je, že do rizota se schová všechno (tím myslím, každý kousek zeleniny, který zbyde z jiného vaření) a všichni ho u nás doma mají rádi.
Tohle je nejnovější recept na rizoto s dýní a kousky kuřecího masa. Pokračování textu RIZOTO na milion způsobů
Tyto muffinky se mi povedly hned na první pokus. Díky dýni jsou vláčné, namleté mandle s lněným semínkem skvěle zastoupí mouku a mnohonásobně zvýší výživovou hodnotu celého dezertu. Naše rodina moc nesladí, takže za mě jsou díky medu sladké tak akorát. Kdo rád mlsá musí si sladidla přidat o něco více 🙂 Pokračování textu Dýňové muffiny bez mouky
Takový dortík jsem připravila na oslavu narozenin.
V létě zapomeňte na těžké máslové či pudinkové krémy. Já mám nejraději čokoládový krém z vyšlehaného avokáda a banánů. Dodají dortu lehkosti, nutriční vyváženosti a nižší energetické náročnosti. Čerstvé ovoce nakonec vše nejen dozdobí, ale přinese osvěžení i v parném létě. Pokračování textu Letní čokoládový krém
Také vás lákají RAW dorty?
Mám pro vás jednu inspiraci z fcb Bezlepkové dobroty. Vyzkoušela jsem a hned napoprvé vše dopadlo na jedničku.
Dort neměl chybu, tedy až na to, že byl hned pryč 🙂 Pokračování textu Ořechovo-mrkvový dort
Taky máte po Velikonocích v lednici hromadu VAJEC NA TVRDO? My taky.
A proto jsem dnes vykouzlila k večeři trochu netradiční vajíčkový salát. Je plný zeleniny a ta částečně těžkým vajíčkům odlehčí. Naopak vejce společně se sýrem Cottage dodají potřebné množství bílkovin a zasytí.
Lasagne Bolonese má ráda většina z nás, hlavně děti.
Avšak tento rychlý a snadný pokrm s podmanivou chutí sladkých brambor ozvláštní váš jídelní stůl zcela určitě.
Navíc batáty nepatří nutričně mezi sacharidy jako právě brambory, tudíž je tento pokrm kaloricky mnohem lehčí.
Dlouho jsem nevěděla, jak fenykl zařadit do našeho jídelníčku. Tedy kromě fenyklového čaje proti „prdíkům“ u dětí.
Teď ale mluvím o celé hlíze, která je za syrova podobná řapíkatému celeru.
Nakonec jsem objevila tento recept. Jednoduchý na přípravu a chuť je přitom lahodná a jemná. Určitě vyzkoušejte. Pokračování textu Krémová polévka z fenyklu
Také vaše děti milují špagety či jakékoli jiné těstoviny?
Zapomeňte na kečup a připravte jim skvělou omáčku z rajčat, cukety a lilku. Je výborná, plná zeleniny. A v létě, kdy jsou naše zahrádky doslova zaplavené úrodou cuket a rajčat, že nikdo neví, co s nimi, bude skoro zadarmo.
Můžete vyzkoušet i celozrnné těstoviny, které proti semolinovým obsahují více vlákniny a minerálů.
Pokračování textu Zapomeňte na kečup – rajčatová omáčka na špagety