Tereza Bicanová

Chřestové rizoto

Když dozrává chřest, není na co čekat. Jeho sezóna je krátká a musí se tedy plně využít. My máme tu výhodu, že se pěstuje hned za naší obcí a tak si můžeme pochutnat opravdu na lokální produkci. Miluji chřestovou polévku, chřestovou omáčku na těstoviny. Dnes jsem se ale pustila do chřestového rizota podlitého bílým vínem.

Ingredience na 2 porce: 250g basmati rýže, 300g chřestu, 2 dcl bílého vína, 1 větší cibule, sůl, pepř, 125ml 33% smetany, 100g parmezánu

Zelený chřest není nutné loupat po celé délce, stačí jen konečky. Z očištěného a omytého chřestu odkrojíme 2cm zdřevnatělého konce. Dáme vařit vodu (nejlépe dvojnásobné množství rýže), vodu osolíme. Do vroucí vody vhodíme chřest a necháme 3 minuty vařit (když ho máte rádi křupavý jako já, jinak si jednu dvě minutky přidejte). Nakrájenou cibuli vložíme do rozpáleného olivového oleje a orestujeme. Přidáme opranou rýži, podlijeme vínem a necháme rozvonět. Poté přilijeme vodu, která zbyla po uvařeném chřestu a necháme pod pokličkou rýži uvařit. Po změknutí rýže přidáme, 125ml smetany, nastrouhaný sýr, dochutíme solí, pepřem. Nakonec přimícháme nakrájený chřest a můžeme podávat.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *