Bezlepkový patrový dort

Protože se u nás oslava narozenin neobejde bez dalších dětských gratulantů a dnes není výjimečné, že některé z pozvaných dětí může mít alergii na lepek či dokonce trpět celiakií, peču vždy raději bezlepkový dort, aby tyto děti neměly pocit, že musí vždy mít něco jiného než ostatní. Pokud chcete dort lepkový není problém, použít třeba špaldovou mouku.

Potřebujete 2 hrnky bezlepkové mouky ( já raději míchám pohankovou s jáhlovou půlnapůl), 1 hrnek mléka (dělám si rostlinné), 2 rozmixované banány místo cukru, 5 lžic rozpuštěného másla nebo ghí, 1 prášek do pečiva s vinným kamenem, 1 vejce. Z bílku ušlehejte sníh a vmíchejte až na závěr. Tohle je základní recept na jedno patro klasického dortu, pokud byste chtěli ještě malé patro nahoru, doporučuji si množství všech ingrediencí navýšit o 1/3.

Pečeme na 180°C. Propečenost hlídáme špejlí.

Na krém jsem použila 1  smetanu s 33% nebo 40% tuku, kterou zahřeji v kastrůlku. Ve smetaně poté rozpustím celou tabulku 85% čokolády, tedy 100 g. Míchejte, aby se vám zespoda nepřipálila. Poté směs nechám vychladnout, dám do ledničky a nakonec vyšlehám se do pěny. Nebojte, šlehejte opravdu dlouho na vysoký výkon. Pokud chci mít krém více tvarohový, vyšlehám společně ještě se 100 g žervé bez příchutě. Pak už stačí den staré korpusy rozříznout, potřít krémem a slepit dort dohromady. Potřít krémem celý povrch a ozdobit ovocem. A váš dort je na světě.

Pokud se chcete vyvarovat klasické kravské smetaně, můžete vyzkoušet krém z avokáda, recept najdete zde.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *