Tereza Bicanová

Švestkový koláč jako od babičky

Jistě také máte v živé paměti, že vaše babička pekla ty nejlepší koláče, buchty, bábovky atd. A hned jak si na to vzpomenete, vnímáte tu chuť a vůni právě upečené dobroty. Stejně tak jsem to měla s tímto vynikajícím koláčem, který v podtitulku nesl text: Tento koláč si zkrátka zapamatujete, protože je hodně dobrý. A měli pravdu.

Recept jsem si mírně poupravila, ale jeho dokonalost zůstala zachována.

120g másla, 75g cukru, 80g jemně mletých mandlí, 150g celozrnné špaldové mouky (jde to i s pohankovou), 3 lžičky prášku do pečiva bez fosfátu, špetka soli, 2 vejce, skořice, voda

Máslo utřeme s cukrem (můžete použít třtinový nebo kokosový), přidáme ostatní suroviny a umícháme těsto. Já přidala ještě trochu vody (cca 100ml), aby těsto nebylo příliš tuhé. Nalila jsem ho do kulaté dortové formy a položila švestky z domácího kompotu. Lze použít čerstvé i rozmražené. Pečte na 180 cca 50 minut.

Dobrou chuť.

 

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *